Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
, , , . .

 

 Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τον βουλευτή και εισηγητής της Κ.Ο. για θέματα δημοσίων έργων, μεταφορών και δικτύων κ. Νίκο Σηφουνάκη, θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2013 συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κώστα Χατζηδάκη, σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Για το ΠΑΣΟΚ απαιτείται πολύ προσεκτικός σχεδιασμός της όλης διαδικασίας, καθώς η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων – που πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ - δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία απλή διαδικασία παραχώρησης περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου, διότι συνδέεται με την ανάπτυξη του τουρισμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη συνάντηση, θα παρουσιασθούν οι θέσεις και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ πάνω στους πλέον κρίσιμους παράγοντες της διαδικασία παραχώρησης, δηλαδή

α) στο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί σχετικά με την πολιτική λειτουργίας των αεροδρομίων (χρεώσεις, ζητήματα ασφάλειας κλπ.),

β)στα κριτήρια ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων,

γ) στη διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης και το ύψος του τιμήματος,

δ) στο ύψος των επενδύσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τους Παραχωρησιούχους για την αναβάθμιση της λειτουργίας των αεροδρομίων και ε) στην τιμολογιακή πολιτική που πρόκειται να υιοθετηθεί.

Για να διασφαλισθούν οι στόχοι που θέτει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ανταγωνιστικότητα-προσβασιμότητα-ποιότητα-ανταγωνιστικές χρεώσεις, θα πρέπει να προβλεφθούν ασφαλιστικές δικλείδες τόσο κατά τους όρους προκήρυξης των διαγωνισμών, όσο και κατά τη διαπραγμάτευση και υπογραφή των συμβάσεων, με τη δημιουργία – π.χ. - κατάλληλης εποπτικής/ρυθμιστικής αρχής, στην οποία να συμμετέχουν φορείς που συνδέονται με την αξιοποίηση των αεροδρομίων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΣΕΤΕ, Εμπορικά Επιμελητήρια κλπ.), με ευθύνης – μεταξύ άλλων - τον έλεγχο των χρεώσεων από τον Παραχωρησιούχο με βάση την τιμολογιακή πολιτική που θα έχει συν-προσδιορισθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν μπορούν παρά να αποτελούν αντικείμενο συναπόφασης της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.